Rosca de reyes – słodki wieniec na święto Trzech Króli 6 stycznia

Written by

IMG_7985

Rosca de Reyes

czyli w tłumaczeniu „pierścień króla” to drożdżowy wieniec przygotowywany 6 stycznia na święto Trzech Króli.

Wywodzi się z tradycji hiszpańskiej i latynoamerykańskiej, związanej ze Świętem Objawienia Pańskiego – Trzech Króli (Día de Reyes). Szczególnie popularne jest w Meksyku, gdzie to święto obchodzi się w gronie rodziny, a Rosca jest główną atrakcją takiego spotkania. Ciasto obsypane jest migdałami, figami, wiśniami oraz innymi kandyzowanymi owocami i podawane z gorącą czekoladą.


Ukrywa się w nim niespodziankę figurkę Dzieciątka. Oczywiście osoba, która ją znajdzie w swojej części ciasta będzie mieć szczęście w nadchodzącym roku i staje się gospodarzem na kolejną rodzinną uroczystość czyli wypadające 2 lutego Święto Ofiarowania Pańskiego (día de la Candelaria). Tego dnia znaleziona figurka powinna również dotrzeć do najbliższego kościoła,  a gospodarz jest obowiązany podać takie typowe potrawy jak tamales (zawijańce w liściach kolb kukurydzianych) i atole (napój z mąki kukurydzianej).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *